Kūrybinė užduotis

Etninė virtuvė. Senovinė lazanija

Senosios receptų knygos – kitokios nei dabar. Jos nebuvo skirtos plačiajai visuomenei. Dažniausiai knygas tiesiog perduodavo kitam virėjui, kuris suprasdavo, kaip gaminti patiekalą, nors tikslių kiekių recepto kūrėjas net nenurodydavo. Dėl to kai kuriuos patiekalus visiškai atkurti yra gana sudėtinga. Tačiau pabandykime! 

Grupelėse pasigaminkite senovinę lazaniją ir pavaišinkite vieni kitus, surengę XVI a. degustaciją. Skanaus! 

Autentiškas receptas

Jums reikės:

  • 500 g kvietinių miltų
  • 400 g balto varškės sūrio
  • 200 ml grietinės
  • 100 g sviesto
  • 2 kiaušinių
  • druskos
  • ~150 ml vandens

 Skrylių, arba „lazankų“, gaminimas

  • Iš miltų, druskos (jos dėkite pagal skonį) ir vandens išminkoma kieta, prie rankų nelimpanti tešla. 
  • Ji iškočiojama gana plonai (kelių mm storio). 
  • Iškočiota tešla supjaustoma nedideliais rombais ir dedama į verdantį vandenį. (Juos dėti po vieną, kad nesuliptų, o išvirusius išgriebti, kad neprisigertų vandens.) 
  • Kad skryliai jau išvirę, nustatyti lengva – jie iškyla į paviršių.

Įdaro gaminimas

  • Tarkuotą varškės sūrį sumaišyti su grietine, kambario temperatūros sviestu ir kiaušinių tryniais.
  • Sūrio įdaras sumaišomas su skryliais, į juos švelniai įmaišomi iki standumo išplakti kiaušinių baltymai. (Skrylius galima ir sluoksniuoti su mase, kaip ir klasikinėje lazanijoje, tačiau Lietuvoje buvo įprasta juos sumaišyti.)
  • Į sviestu išteptą formą sukrečiama masė ir pašaunama į orkaitę.
  • Kepama 160 laipsnių temperatūros orkaitėje tol, ko patiekalas gražiai apskrunda.

Po pietų prisiminkite, kaip tokį patiekalą gamina jūsų namuose. Gal juos mėgstate valgyti su spirgučiais, grietine, o gal uogiene?